Echte mannen

Wat is het eerste beeld dat bij je opkomt als je denkt aan echte mannen? Voor mij is dat beeld het afgelopen weekend voorgoed veranderd. Daarvoor neigde ik te denken aan de vissers van Deadliest Catch. De gouddelvers van Yukon River Gold. Of Bear Grylls natuurlijk.

Mijn nieuwe beeld is dat van een groepje in het zwart geklede mannen dat gekke geluiden maakt, de tong uitsteekt, met rollende ogen kijkt en vreemde bewegingen maakt. En dat allemaal tegelijk. Precies gelijk. Met een passie waar ik kippenvel van krijg. Ik heb het nu natuurlijk over de All Blacks, het rugby team van New Zealand. Terwijl ze de Haka doen, voorafgaand aan de WorldCup finale afgelopen zaterdag. Wat was dat mooi. En wat ben ik fan. Ik heb echt genoten. Kijk zelf maar.

Schermafbeelding 2015-11-02 om 11.09.47

En wat heeft dit met ‘werk’ te maken?

Via een vriend kijk ik al jaren, met enige regelmaat, naar rugby. Rugby zit in zijn bloed. En in zijn familie. Enthousiast vertelt hij erover en meerdere keren heeft hij geprobeerd mij het spel te laten snappen. Tevergeefs. Wel kreeg rugby mijn voorkeur boven voetbal, maar dat is niet echt een grote overwinning. De sfeer rondom de wedstrijden, het respect voor de referee en voor elkaar. Allemaal plusjes. Zaterdag kwam daar een dimensie bij. Die kerels hebben er echt alles voor over om hun land te vertegenwoordigen. En dan heb ik het niet alleen over de All Blacks, dat geldt ook voor andere teams. De volksliederen worden hartgrondig meegebruld en ik hoorde verhalen over spelers die een commercieel contract lieten schieten om mee te kunnen doen. Vier jaar alles in het teken van je nationale team.

De magie van samenwerking

De Haka uit de Maori traditie is al jaren verbonden met rugby. De cultuur wordt geëerd en dat levert een verbinding die verdergaat dan goede samenwerking. De trots straalt ervan af en wordt weerkaatst door de energie van het publiek. De All Blacks staan bekend als beste team. Al jaren. Dat komt door de goede spelers. Maar zelfs als de samenstelling wisselt blijft het een sterk team. Er is zoveel talent in New Zealand. En ze staan te trappelen om bij de All Blacks een kans te krijgen. Hun grootste droom. Een prachtig voorbeeld van de kracht van het individu en de magie die kan ontstaan als mensen echt samenwerken.

Inspiratie

Wat zou je zelf kunnen doen? Welk stukje cultuur is voor jou belangrijk? En hoe kan dit zorgen voor verbinding? Je hoeft de Haka niet te leren om met jouw team iets bijzonders te ontwikkelen. Het gaat er niet om wat het is. Als het maar iets oproept bij jou en je team. Iets wat jullie verbindt. Zelfs de klompendans zou dan magisch kunnen worden.

 

 

Posted in Samenwerking Tagged with: , , , , , ,

Podcast – Transformatie van HR Management

Jessica Tangelder (Host2Transform) in gesprek met Ellis Haring over de toekomst van HR

De wereld verandert snel, organisaties worden geacht te kunnen schalen in het moment. Wendbaar (agile) zijn lijkt de manier waarop zij tijdig van koers kunnen veranderen en inspringen op nieuwe kansen.

Wat betekent dit voor de rol van HR management? Is dit nog noodzakelijk – plannen maken en op out-put basis werken? Of wordt het faciliteren van het proces doorslaggevend voor de overlevingskans en het succes van organisaties en bedrijven?

Samen filosoferen Jessica en Ellis over hoe de toekomst er uit gaat zien. Met meer focus op wendbaar/agile gedrag, ondernemerschap en talent, waarbij er ruimte wordt gelaten voor het organisch laten ontstaan van innovatie.

Hisilicon K3

Posted in HRM Tagged with: , , , , ,

Ik doe mee!

Een rondje LinkedIn, Facebook en mailbox levert op een doorsnee dag een lawine aan containerbegrippen op. Ik hou daar niet echt van. Mijn aandacht verslapt snel als ik voor de zoveelste keer Sociale Innovatie voorbij zie komen en geen gevoel krijg bij de boodschap van de zender. Duurzaam geeft mij rillingen. En het Nieuwe Werken leidt onverbiddelijk tot het direct afsluiten van de app. Niet echt handig voor een HR pro. Totdat ik besefte dat het vooral de woorden zijn die mij tegenstaan. De ideeën zijn vaak wel interessant. Ben ik de enige die afknapt op ‘lege’ woorden?

Buiten mijn comfortzone

Sinds kort ben ik Facilitator bij Host2Transform. Sorry, Practioner. Engelse terminologie vliegt mij hier om de oren. En wat denk je? Door mijn weerstand heen blijf ik enthousiast. Tot mijn eigen verbazing wordt het zelfs sterker. I get it! Juist de weerstand vertelt mij dat ik buiten mijn comfortzone stap. Dus omarm ik begrippen als Working Ecosystem, Transformation & Disruption. En er ontstaat ruimte.

World after Midnight

Ruimte om te ontdekken dat dit precies is waar ik naar zocht. Niks traditioneel HR. Juist de ontwikkelingen waarin bestaande rollen niet automatisch de juiste zijn. De TedX talk van Eddie Obeng over the World after Midnight schetst een inspirerend beeld van de fase waarin we zitten. Er zijn geen kant-en-klare antwoorden. Het is aan onszelf of we meebewegen in deze onzekere tijden of afwachten. Voor mij is het duidelijk; ik doe mee.

Host2Transform

En Host2Transform past daarbij. Jessica Tangelder heeft een simpele methodiek ontwikkeld die zich richt op mindset en gedrag. In een halfuurtje stellen mensen die elkaar niet (goed) kennen zich op een energieke manier open voor verbinding. De ideale start om te netwerken en te delen. Contacten die hier ontstaan vormen een olievlek waarbij steeds meer mensen gaan samenwerken met de focus op innovatie. Agile gedrag is hierbij essentieel. Letterlijk wendbaar, maar in deze context ook: aanpassen, gunfactor, intuïtie en empathie. Als mensen in organisaties buiten de hierarchische en formele lijnen kunnen gaan samenwerken ontstaat er ruimte om snel in te spelen op veranderingen. En worden talenten zichtbaar die eerder verborgen bleven. Super interessant om hiermee te werken. Zonder handboeken, regels en procedures. Gewoon, doen!

Ben jij klaar om buiten je comfort zone te stappen en te ervaren wat er dan gebeurt? Neem dan contact op.

Hisilicon K3

Posted in HRM, Inspiration, Samenwerking Tagged with: , , , ,

Mobilizing millions

De magie van samenwerking – 2

Van de magie tussen 2 mensen in deel 1, nu naar het andere uiterste..

Avaaz (‘stem’ of ‘lied’ in meerdere talen) stelt miljoenen mensen in staat om actie te nemen voor dringende nationale en internationale problemen – van armoede en de crisis in het Midden-Oosten tot klimaatverandering. Omdat zij zich op internet organiseren is het mogelijk om duizenden individuele inspanningen, hoe klein ook, snel te combineren tot een sterke collectieve kracht.

Echt indrukwekkend om te zien hoeveel mensen hiermee in actie komen. Een kleine actie per persoon, maar het totaal is super krachtig. Lees verder op de website of volg Avaaz op Facebook of Twitter.

Posted in Magie, Samenwerking Tagged with: , , , ,

Let’s clean this shit up!

De magie van samenwerking – 2

Al 10 jaar sluiten 3 dj’s zich 1 week voor kerst op in een glazen huis. Ergens in NL. Ze vragen aandacht voor een “stille ramp” en zamelen geld in. Heel veel geld. En dat doen ze niet alleen. Het is een spectaculaire operatie. Een combinatie van radio, TV, Social Media en creatieve initiatieven. Heel NL doet mee. Inzamel acties van Zeeland tot de Wadden. Limburgers komen naar Leeuwarden om de dj’s te steunen. Kinderen storten hun spaarpot leeg in 1 van de 3 brievenbussen. Het feest gaat 24 uur per dag door.

Wat is de magie van deze samenwerking? Het is positief. Er wordt plezier gemaakt. Er is respect voor alle bijdragen. Applaus voor kleine donaties & grote resultaten. Geen kritiek, des te meer waardering. Elkaar stimuleren en een duidelijk, gemeenschappelijk doel hebben. Dit leidt tot mooie dingen. Serious Request heeft alles in zich om succesvol te zijn. Hier kunnen organisaties veel van leren.

Schermafbeelding 2013-12-23 om 21.14.46

Posted in Inspiration Tagged with: , ,

10 jaar Impulse HR Management

Terugblik

Na weer ontslag te hebben genomen en 3 maanden in Honduras was het in 2003 tijd om voor mezelf te beginnen. Mijn bedrijfsplan zag er ongeveer zo uit; 9 maanden per jaar leuke HRM-opdrachten en 3 maanden reizen. De eerste opdracht was sneller gevonden dan een passende naam voor dit avontuur. Na het eerste jaar volgde een aanpassing van het bedrijfsplan; het was te leuk in NL om elk jaar 3 maanden weg te zijn. Maar elke 2 jaar klonk perfect! Meer opdrachten volgden en na 3 jaar zelfs een eenvoudige website. Na 5 jaar heb ik, tijdens een strategische sessie met mijzelf, lange termijn plannen gemaakt. Doorgaan met leuke opdrachten & reizen en daarnaast een nieuw initiatief ontwikkelen. Iets wat ik naast Impulse zou kunnen doen.

In het afgelopen decennium heb ik bij interessante organisaties gewerkt; van verzekeraar tot drukkerij, van museum tot muziekpaleis. Ik heb heel veel mensen ontmoet en met veel van hen mogen samenwerken. Boeiende mensen. Soms omdat we op 1 lijn zaten. En soms juist niet. Veel overeenkomsten in opdrachten, maar allemaal uniek. En tussendoor de reizen; Australië & Nieuw-Zeeland, zuidelijk Afrika, Spanje en Azië. Een mooie combinatie.

Anders

Toen werd het tijd voor iets anders. Onduidelijk wat, maar dat ik even geen opdrachten wilde doen stond vast. Een mooie les in loslaten en ruimte creëren. Via allerlei kanalen ben ik gaan ontdekken wat intuïtief mijn aandacht trok. Ik heb van alles geprobeerd en de rode draad werd duidelijk. Persoonlijke ontwikkeling. Nooit saai om zelf mee bezig te zijn en spannend om te bedenken wat ik er professioneel mee kan. Wat begon als zoektocht werd een ontdekkingsreis. De naam was er deze keer eerder dan ‘het beestje’. Allemaal Uniek. Hierbij presenteer ik met trots;

ALLEMAAL UNIEK – Ontdekkingsreisbureau. Voor en door ontdekkingsreizigers. Waar je volop zelf kunt ontdekken. Via een wisselend aanbod van Ontdekkingsreizen, het delen van je ervaringen of inspirerende ‘Reiskriebels’. Allemaal Uniek is een ontdekkingsreis op zich. De website en het aanbod is continu in ontwikkeling en experimenteren mag. Naast het uitbouwen van Allemaal Uniek schrijf ik een blog en geef ik workshops en trainingen. Ook ga ik samenwerken met andere ontdekkingsreizigers om het aanbod nog diverser te maken.

Toekomst

Hoe enthousiaster ik werd over de mogelijkheden van Allemaal Uniek, hoe duidelijker dat ik Impulse niet los wilde laten. Ik kreeg weer zin om aan de slag te gaan! Met Impulse ga ik de komende jaren focussen op de kracht van mensen en hoe dit bijdraagt aan succesvolle mensen & organisaties. De website is gepimped en ik ben er klaar voor. Lieve mensen, allemaal bedankt voor jullie unieke bijdrage aan 10 mooie jaren. Ik heb zin in de toekomst! Tot ziens.

 

 

Posted in HRM Tagged with: , , , ,

Here begins the Story..