Echte mannen

Wat is het eerste beeld dat bij je opkomt als je denkt aan echte mannen? Voor mij is dat beeld het afgelopen weekend voorgoed veranderd. Daarvoor neigde ik te denken aan de vissers van Deadliest Catch. De gouddelvers van Yukon River Gold. Of Bear Grylls natuurlijk.

Mijn nieuwe beeld is dat van een groepje in het zwart geklede mannen dat gekke geluiden maakt, de tong uitsteekt, met rollende ogen kijkt en vreemde bewegingen maakt. En dat allemaal tegelijk. Precies gelijk. Met een passie waar ik kippenvel van krijg. Ik heb het nu natuurlijk over de All Blacks, het rugby team van New Zealand. Terwijl ze de Haka doen, voorafgaand aan de WorldCup finale afgelopen zaterdag. Wat was dat mooi. En wat ben ik fan. Ik heb echt genoten. Kijk zelf maar.

Schermafbeelding 2015-11-02 om 11.09.47

En wat heeft dit met ‘werk’ te maken?

Via een vriend kijk ik al jaren, met enige regelmaat, naar rugby. Rugby zit in zijn bloed. En in zijn familie. Enthousiast vertelt hij erover en meerdere keren heeft hij geprobeerd mij het spel te laten snappen. Tevergeefs. Wel kreeg rugby mijn voorkeur boven voetbal, maar dat is niet echt een grote overwinning. De sfeer rondom de wedstrijden, het respect voor de referee en voor elkaar. Allemaal plusjes. Zaterdag kwam daar een dimensie bij. Die kerels hebben er echt alles voor over om hun land te vertegenwoordigen. En dan heb ik het niet alleen over de All Blacks, dat geldt ook voor andere teams. De volksliederen worden hartgrondig meegebruld en ik hoorde verhalen over spelers die een commercieel contract lieten schieten om mee te kunnen doen. Vier jaar alles in het teken van je nationale team.

De magie van samenwerking

De Haka uit de Maori traditie is al jaren verbonden met rugby. De cultuur wordt geëerd en dat levert een verbinding die verdergaat dan goede samenwerking. De trots straalt ervan af en wordt weerkaatst door de energie van het publiek. De All Blacks staan bekend als beste team. Al jaren. Dat komt door de goede spelers. Maar zelfs als de samenstelling wisselt blijft het een sterk team. Er is zoveel talent in New Zealand. En ze staan te trappelen om bij de All Blacks een kans te krijgen. Hun grootste droom. Een prachtig voorbeeld van de kracht van het individu en de magie die kan ontstaan als mensen echt samenwerken.

Inspiratie

Wat zou je zelf kunnen doen? Welk stukje cultuur is voor jou belangrijk? En hoe kan dit zorgen voor verbinding? Je hoeft de Haka niet te leren om met jouw team iets bijzonders te ontwikkelen. Het gaat er niet om wat het is. Als het maar iets oproept bij jou en je team. Iets wat jullie verbindt. Zelfs de klompendans zou dan magisch kunnen worden.

 

 

Posted in Samenwerking Tagged with: , , , , , ,
One comment on “Echte mannen
  1. sabine says:

    Mooi geschreven weer! Wist niet dat je fan was van rugby :).

Leave a Reply